Изборите: Шок в Ирландия, в Баку - Алиев ликува

Лява националистическа партия направи революция в гласуването за парламент

Изборите: Шок в Ирландия, в Баку - Алиев ликува | StandartNews.com

 

"Шин фейн", свързана с ИРА в миналото", спечели почти една четвърт от местата в ирландския парламент на изборите в събота. Тя изпреварва "Фина гейл" и "Фиана фойл" - двете центристки партии, които управляват Ирландия от век.

В същото "Нова азербайджанска партия" (YAP) на Илхам Алиев очмаквано получава повече от половината места в  еднокамарния парламент в Баку.

Като причини за "наказателния" вот в Ирландия се посочват вълната от недоволство заради бездомниците, скокът на наемите и проблемите в здравеопазването.

Това е исторически резултат, който разтърсва политическата система на страната. Сега лявата националистическа партия "Шин фейн" ще се опита да формира правителство в Ирландия, а партийният лидер Мери-Лу Макдоналд обяви пред поддръжници, че е настъпила "революция" и че ще се опита да формира коалиционно правителство с други партии. Тя вече е разговаряла със Зелените и малките леви партии за формиране на коалиция без "Фина гейл" и "Фиана фойл", което обаче е малко вероятен сценарий. Политическа безизходица може да доведе и до нови избори.

Според неокончателните резултати "Шин Фейн" е подкрепена от 24,5% (към момента 29 места), "Фиана фойл" от 22,2 на сто (12 места), "Фина гейл" от 20,9% (12 места) и Зелените от 7,4 на сто (4 места). Останалите вземат под 5%.

"Шин фейн" за първи път от основаването си през 1922 г. печели избори. Досеташните управляващи от "Фина гейл" пък за първи път е на трето място.

При 62,9% активност управляващата партия на Азербайджан печели парламентарните избори, показват предварителните резултати, цитирани от радио Свободна Европа.

"Нова азербайджанска партия" (YAP) на Илхам Алиев получава 64 от 125 места в еднокамарния парламент при

87% обработени протоколи.

YAP имаше 65 места в миналия парламент, а социологическо проучване даваше преди изборите 69 места на управляващата партия.

Единственият опозиционен кандидат, който се очаква да влезе в новия парламент е Еркин Гадирли от "Републиканска алтернатива".

Изборите показват стабилност на партията на президента Алиев, който беше преизбиран през 2008, 2013 и 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай