Иванка Тръмп няма да става шеф на Световната банка

Дъщерята на президента ще помогне за избора на кандидатура

Иванка Тръмп няма да става шеф на Световната банка | StandartNews.com

 

Иванка Тръмп няма да става президент на Световната банка. Слуховете, че дъщерята на държавния глава на САЩ ще бъде номинирана от баща си за шеф на финансовата институция бяха опровергани от Белия дом. Иванка ще  помогне да се избере кандидат, който да управлява международната организация, се казва в официанло изявление.

От него става ясно, че  министърът на финансите Стивън Мнучин и началникът на щаба на Белия дом Мик Мълвани "са поискали от Иванка Тръмп да подпомогне процеса на номиниране на САЩ, тъй като тя работи в тясно сътрудничество с ръководството на Световната банка през последните две години".

Преди дни  „Файненшъл таймс“ написа, че името на г-жа Тръмп е било разглеждано като възможен кандидат за поста.

През последните две години Иванка Тръмп работи със Световната банка и напускащия президент Джим Йон Ким, като помогна за стартирането на  фонд за женско предприемачество на стойност $ 1,6 млрд. Тя също така е работила с агенция за развитие USAID, за да ограничи "дигиталното разделение на половете" в развиващите се страни.
 

САЩ, които имат контролен дял в Световната банка, традиционно избират лидера на институцията от началото на дейността й.

Сегашният президент на СБ Джим Йон Ким обяви, че от 1 февруари ще напусне поста си предсрочно, въпреки че  мандатът му изтича през 2022 г.  Начело на институцията до избирането на нов президент временно ще застане българката Кристалина Георгиева, която сега е изпълнителен директор - втората по важност длъжност в СБ.

Засега не е ясно дали нейна кандидатура ще бъде допусната за разглеждане за  президентския пост. По традиция начело на СБ застава американец, а Международният валутен фонд се оглавява от европеец.  При последното избиране на шеф на СБ през 2012 г. обаче имаше допуснати и чуждестранни кандидатури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай