Италианска паника тресе Европа

Спират рейсове и самолети с пътници от Италия

Италианска паника тресе Европа | StandartNews.com

 

Разпространението на коронавируса в Италия не трябва да поражда паника, заяви австрийският канцлер Себастиян Курц след заседание на кризисния щаб, предаде Дер Щандарт."Не трябва паника, но е нужно да се гледа на ситуацията с голяма доза реализъм. Не е изключено в още европейски държави да се потвърдят случаи на заразени с коронавируса. Трябва да сме готови за всичко това“, каза още Курц.

Заседанието с премиера реши да се подкрепи Италия в този труден момент като се усили двустранното сътрудничество. Канцлерът ще получава всекидневни отчети за ситуацията в страната, а местните властти ще започнат кампания за своевременно информиране на населението за разпространението на заразата в Европа относно планирани пътувания на хората зад граница.

Изказването на Курц идва часове след като на границата с Италия снощи австрийските власти спряха влак, в който имаше подозрение, че един от пътниците е с коронавирус. По-късно обаче това не се потвърди и влакът бе пуснат. Досега в Австрия имаше 187 човека със съмнение за коронавирус, но нито един от случаите не беше потвърден.

Паниката обхвана и съседна на Италия Хърватия. След спешно заседание на кризисния им щаб, се взе решение за усилването на мерките за недопускане на заразата в страната.

"Не се паникьосвайте, при 80% от случаите болестта минава само с леки симптоми, каза в специално телевизионно обръщение министърът на здавеопазването Вили Берош. Той заяви, че всички, които оттук насетне се връщат от заразените области на Италия, ще бъдат изолирани за 2 седмици, както и тези, които са се върнали от Китай и Северна Корея след 16-ти февруари.

Екскурзиантите, върнали се от карнавала във Венеция, не попадат в този списък, уточни министърът.

По-рано Хърватия предупреди хората да не посещават областите Ломбардия, Венето и Пиемонт.  Хърватското министерство на образованието пък забрани екскурзиите за ученици в Италия за поне един месец.

Междувременно, напрежението се усети и във Франция. Автобус, пристигнал от Милано, беше задържан в Лион заради съмнение, че шофьорът е с коронавирус. съобщава местният Lyon Mag.

Шофьорът светкавично бил хоспитализиран в болница заради силната кашлица, която панисьосала пътниците. Цял ден автобусът преседя в града, тъй като в болницата закараха и всичките 20 пътници.

По същото време на летището на остров Мавриций блокираха полет на италианските авиолинии заради коронавируса, съобщи агенция АНСА. Местните власти заявили, че няма да пуснат пътнициге да слязат и принудиха Alitalia да прибере в Италия 40-те италианци обратно, съобщи La Repubblica.

Общият брой на заразените в Италия достигна 219. Жертвите на вируса вече са 5. Най-много заразени - 167 са в областта Ломбардия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай