Историческа реч на Стармър. Променя живота на милиони британци

Вдига данъците

Историческа реч на Стармър. Променя живота на милиони британци | StandartNews.com

Лейбъристкото правителство на Великобритания, начело със Сър Киър Стармър, е на път да направи нещо, което не се случвало още преди пандемията. След като стана ясно, че вдигат осигуровките, които плащат работодателите, сега напът е цялостно покачване на данъците . Преди три години Руши Сунак повиши корпоративния данък, добави нов налог за най-богатите компании като мярка срещу кризата в пандемията. Сега обаче ударът ще понесат милиони британци.

Сър Киър ще предупреди работещите хора, че трябва да вземе "непопулярни решения" в реч във вторник. Премиерът на Великобритания ще обяви как е налице "дълбоко гниене" в сърцето на Великобритания и ще настоява, че са нужни трудни решения, пише  The Telegraph

Сър Киър Стармър ще заяви, че нещата ще се влошат, преди да се подобрят, твърдейки, че има "гниене дълбоко в сърцето" на Великобритания.

Това се разглежда като опит да се положат основите за мащабно повишаване на данъците и съкращаване на разходите. Причината е, че кабинетът е наследил "не само икономическа черна дупка, но и черна дупка в обществото".

Министър-председателят ще каже: "Когато има гниене дълбоко в сърцето на една структура, не можете просто да го прикриете. Не можете да се занимавате с него или да разчитате на бързи решения. Трябва да преработите цялото нещо. Справете се с него в корена. Дори и да е по-трудна работа и да отнема повече време."

"Защото иначе какво се случва? Гниенето се връща. На едни и същи места. И се разпространява. По-лошо от преди. Вие знаете това – и аз знам това. Ето защо този проект винаги е бил за поправяне на основите на тази страна."

"Няма да се срамувам да вземам непопулярни решения сега, ако това е правилното нещо за страната в дългосрочен план. Това означава правителство на службата", ще каже премиерът.

Той обаче многократно е обещавал, че няма да вдига данъците за работещите хора, настоявайки по време на предизборната кампания, че лейбъристко правителство няма да увеличава ДДС, данъка върху доходите или националното осигуряване.

Но неуспехът му да изключи повишаването на други данъци доведе до обвинения, че Министерството на финансите планира увеличения, като данък върху капиталовите печалби и данък върху наследството, както и до евентуално нападение върху бизнеса.

Рейчъл Рийвс, канцлерът, призна че консерваторите са оставили дупка от 22 милиарда паунда в публичните финанси и обеща да представи бюджета за 2025 на 30 октомври.

Изказването на премиера ще се случи дни след като Дарън Джоунс, главен секретар на Министерството на финансите, отвори вратата за увеличаване на вноските за осигуряване на работодателите.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай