Испания разхлабва карантината, разчита на хората

Разхлабването на близо двумесечната национална карантина ще се окаже безсмислено, ако хората не спазват правилата за социално дистанциране

Испания разхлабва карантината, разчита на хората | StandartNews.com

Испанският премиер Педро Санчес предупреди днес, че разхлабването на близо двумесечната национална карантина ще се окаже безсмислено, ако хората не спазват правилата за социално дистанциране, и припомни на сънародниците си, че "вирусът не е изчезнал", предаде Асошиейтед прес. В понеделник 51 процента от 47-те милиона испанци вече ще могат да посещават кафенетата на открито, да ходят на театър и концерт, тъй като в регионите, в които живеят, ще започне либерализиране на ограничителните мерки. Ще бъдат позволени пътуванията в границите на провинциите и събирането на до десет души на едно място, при определени условия и с намален капацитет ще могат да отворят хотелите и ресторантите, включително на Канарските и Балеарските острови, отбелязва Ройтерс.

Франс прес посочва, че строгите мерки остават в сила за двата най-големи испански града - Мадрид и Барселона, където още не е постигнато желаното намаляване на заразените, както и в Гранада, Малага и Валенсия.

"Борбата продължава и ще продължи, докато не открием ваксина - каза днес Санчес. - Междувременно ще ни се наложи да живеем с този вирус и затова трябва да укрепим здравната си система“, подчерта испанският премиер.

Здравното министерство съобщи днес за 179 нови потвърдени смъртни случая, с които те стават общо 26 478. Преди месец в Испания имаше средно по 900 починали на ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай