Испания дава назад: Връщат антиковид мерките

Много по-заразният вариант Делта е в основата на експоненциалното нарастване на случаите през последните седмици

Испания дава назад: Връщат антиковид мерките | StandartNews.com

Затваряне на дискотеките на закрито, ограничения на работното време или броя на клиентите и дори връщане на полицейския час - това са мерките, до които може да се стигне след експлозивен ръст в броя на новите случаи на COVID-19 в Испания, различните области на страната постепенно връщат антиковидните мерки, предаде Франс прес.

Каталуния, епицентърът на тази пета вълна на пандемията, се подготвя днес, според каталунски медии, да поиска от регионалните съдебни органи да дадат зелена светлина за налагане на полицейски час в най-засегнатите градове, включително Барселона. От миналия уикенд дискотеките на закрито са затворени за още поне 15 дни, докато за участие в събития на открито с повече от 500 участници са необходими отрицателен антигенен или писиар тест.

Други области са предприели или обмислят подобни мерки. Така югоизточната област Валенсия е въвела вечерен час от 1 ч. до 6 ч. в 32 населени места с повече от 5000 жители и е ограничила до десет броя на хората, които могат да се събират на едно място.

Правителството на Канарските острови искаше да приеме подобни ограничения, но беше възпрепятствано от това от местните съдебни органи.

Много по-заразният вариант Делта е в основата на експоненциалното нарастване на случаите през последните седмици, главно при млади хора.

Снощи показателят на заболеваемостта достигна 436 случая на 100 000 жители на двуседмична база, ниво, което не беше достигано от най-мрачните дни на пандемията насам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай