Искри Полша-Русия след думи на Путин

Външно министерство във Варшава привика за обяснения руския посланик Сергей Андреев

Искри Полша-Русия след думи на Путин | StandartNews.com

Искри между Полша и Русия след думи на президента Владимир Путин. След като преди дни Путин обвини Полша за избухването на Втората световна война, руският посланик във Варшава Сергей Андреев е бил викан в Министерството на външните работи на Полша, съобщи РИА Новости.

„Привикаха ме в МВнР на Полша. Говорих с директора на източния департамент“, разказа дипломатът. Той добави, че беседата е била „твърда, но напълно коректна“. „Той изложи позицията на полската страна, а аз – позицията на руската страна“, поясни дипломатът.

„Ставаше въпрос за изказването на Путин първо на срещата на върха на ОНД (Организацията на независимите държави), а след това и пред колегията на Министерството на отбраната. Няма да позволим на никого да ни чете нотации. Имаме какво да кажем и по темата за историческата политика“, добави той.

Путин, изказвайки се във вторник в разширен съвет на Министерството на отбраната, нарече „сволоч и антисемитска свиня“ посланика на Полша в Нацистка Германия Юзеф Липски, който подкрепя Адолф Хитлер и неговата идея полските евреи да бъдат изпратени в Африка, където да „измрат и да бъдат унищожени“. Президентът прочете откъс от доклада на посланика до полския външен министър: „Когато чух това, ... аз му отговорих“, отговорил е на фюрера, на Хитлер – „ако той го направим, ще му поставим един великолепен паметник във Варшава“. Председателят на Държавната Дума Вячеслав Володин по-късно заяви, че Полша трябва да се извини за подобни изказвания.

В същото време полският заместник-външен министър Марчин Пшидач посочи, че Полша смята изразените от руския президент и други представители на руското ръководство възгледи за равносилни на "сталинистки прочит на историята" и "пропаганда на тоталитарна държава".  "Те бяха и подигравка с милионите жертви на сталинисткия тоталитаризъм, чиято жертва бе и руският народ", заяви зам.-министърът.

Това е поредният спор между двете славянски страни заради спомена за войната, коментира Асошиейтед прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай