Индийската железница спря работа

Това се случва за първи път в 167-годишната й история

Индийската железница спря работа | StandartNews.com

За първи път в своята 167-годишна история индийската железопътна компания спря работа. Това тя направи, за да ограничи разпространението на коронавируса в страната и да предостави възможност на здравните власти да настаняват потенциално болни в спалните вагони на железницата, предава СиЕнЕн.

На 25 март министър-председателят Нарендра Моди постави страната под карантина, с което автоматично блокираното население в целия свят достигна 40%. Това наложи и спирането на влаковете, тъй като и без друго няма кого да обслужват.

Индия има четвъртата по дължина железопътна мрежа в света, като същевременно е най-големият работодател в страната.

Според Световната здравна организация, индийците все още са далеч от очакваното ниво на заразяване с едва 3600 болни от COVID-19. Мненията са разнопосочни - едни смятат, че страната не разполага с нужния капацитет, за да извършва мониторинг на населението, докато други мислят, че ограничителните мерки са дали своя резултат.

Здравните власти в Индия отчитат пълна готовност на болниците, за да се справят с евентуален драстичен ръст на заразяванията в близките седмици.

Междувременно Ройтерс публикува кадри, в които работещите мигранти в страната биват дезинфекцирани групово на широки площади, а на места дори се появиха слухове, че местната полиция използва сила, за да принуди хората да останат по домовете си.

Извънредното положение в Индия е до 14 април, като на този етап не е ясно, дали то ще бъде удължено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай