Имало ли е руска стрелба по британски кораб в Черно море

Телевизия БиБиСи излъчи репортаж от борда на британския разрушител "Дифендър"

Имало ли е руска стрелба по британски кораб в Черно море | StandartNews.com

Телевизия БиБиСи излъчи репортаж от борда на британския разрушител "Дифендър" за напрежението с руски военни в Черно море, съобщи БНТ. Позицията на Москва е, че разрушителят е навлязъл в руски води и затова неин боен кораб е стрелял предупредително. Лондон отрича да е стреляно по техния кораб. Според британските военни "Дифендър" е плавал в украински води.

"Това не е учение" - така започва репортажа на журналиста от БиБиСи Джонатан Бийн от борда на британския разрушител "Дифендър".

Кореспондентът твърди, че е видял над 20 руски самолета, както и два кораба на руската брегова охрана, които на моменти са се приближили до британския кораб на около стотина метра. Това противоречи на официалното твърдение на правителството в Лондон. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че нито е имало стрелба, нито корабът е плавал в руски води.

От заснетия материал се чува и предупреждението на екипажа на руската брегова охрана.

Журналистът твърди, че в далечината се е чувала стрелба. Според руските военни, след като разрушителят не се е съобразил с предупреждението, кораб на руския граничен патрул е произвел предупредителни изстрели. Десет минути по-късно руски военен самолет е хвърлил бомби по пътя на разрушителя.

Москва определи действията на "Дифендър" като "опасни" и настоя за разследване на действията на британския екипаж.

"Бих искала да добавя, че определяме тези действия като груба британска провокация, която противоречи на международното право и руските закони", заяви Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия.

В репортажа на БиБиСи се припомня подобен случай от ноември миналата година, когато Русия е обвинила американски военен кораб, че е навлязъл на 2 километра в Японско море. Съединените щати отричат корабът "John S McCain" да е бил принуден от руските военни да напусне зоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай