Идва отдавна чакано явление! Спасява Земята

Кога се усеща ефектът от Ла Ниня

Идва отдавна чакано явление! Спасява Земята | StandartNews.com

Предстои идването на отдавна чакано течение, което има глобално значение за климата на Земята.

Според експертите по метеорология в края на годината вероятно ще настъпи застудяване от типа "Ла Ниня", но то няма да помогне за намаляване на покачващите се глобални и океански температури, предаде Вести и БТА

"Ла Ниня" и "Ел Ниньо" са естествени промени в температурите на части от Тихия океан и са най-големите колебания в климатичната система на Земята, които оказват далечно въздействие върху хората и екстремните метеорологични условия.

Световната метеорологична организация (СМО) към ООН заяви, че понастоящем съществува 60% вероятност сегашните неутрални условия да отстъпят място на "Ла Ниня" между октомври и февруари следващата година.

Това се случва след продължителна серия на противоположния на него, затоплящ се климатичен модел "Ел Ниньо", който предизвика 12 месеца на рекордни горещини, преди да отслабне в началото на лятото.

Но и двете сега се наслагват върху повишената глобална топлина, дължаща се на изменението на климата.

Това означава, че по-хладната "Ла Ниня" няма да намали дългосрочното покачване на глобалните температури, нито покачващата се топлина в океаните, която тревожи учените.

"Ла Ниня" се характеризира с необичайно ниски температури на повърхността на океана в екваториалния тихоокеански регион и води до средно по-хладни условия.

Въздействията ѝ зависят от това кога и за колко време настъпва.

Както "Ла Ниня" така и "Ел Нино" обикновено продължават между 9 и 12 месеца, но могат да бъдат и много по-дълги, като не е задължително да се редуват.

Но 2024 г. все още може да бъде най-горещата година в историята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай