Human Rights Watch обвини Израел във военни престъпления

Human Rights Watch обвини Израел във военни престъпления | StandartNews.com

Ню Йорк. Международната организация за правата на човека Human Rights Watch обвини Израел в извършването на военни престъпления при бомбардирането на три училища на ООН по време на офанзивата в Газа, предаде Ройтерс.

Израел е извършил военни престъпления, като е нападнал три училища на ООН в палестинската територия през юли и август, убивайки 45 души, 17 от които деца.

Според организацията публикуваният в четвъртък доклад е първото документиране в дълбочина на ударите над учебните заведения в градовете Бейт Ханун, Джабалия и Рафах.

След атаката над Бейт Ханун израелската армия съобщи, че е обстрелвала училището, защото от него палестинци са изстрелвали ракети. Подобен е и случаят в Джабалия, когато армията съобщи, че ударът е бил в отговор на стрелба. След инцидента в Рафах израелските въоръжени сили заявиха, че са обстрелвали палестински военни, които са се придвижвали в близост до училището.

Според HRW атаките в училищата в Бейт Ханун и Джабалия "не са изглеждали да са насочени срещу военни цели" и описва атаката в Рафах като "незаконно безразборнa".

В сряда израелската армия заяви, че ще започне пет отделни криминални разследвания на своите военни операции в Газа, включително и на тази в Бейт Ханун. От HRW обаче изразиха съмнение в доклада си, че тези разследвания ще бъдат обективни. "Израел има дълъг списък с провали в провеждането на достоверни разследвания по подозрения за военни престъпления", се казва на сайта на организацията.

Започналите разследвания биха могли да помогнат на Израел да оспори работата на комисията към Съвета на ООН за правата на човека, която разследва извършването на предполагаеми военни престъпления и от двете страни в конфликта. От дълго време еврейската държава обвинява съвета, че е предубеден. Израел смята, че войските на Хамас, които изстрелват ракети от жилищни зони, са основните виновни за цивилните жертви.

В последния конфликт между Израел и Хамас загинаха 2100 палестинци, по-голяма част от които цивилни граждани, според данни на министерството на здравеопазването в Газа. От страна на Израел загинаха 67 войници и шестима цивилни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай