Гуайдо подписа първия си "президентски" указ

Разрешава хуманитарната помощ за страната

Гуайдо подписа първия си "президентски" указ | StandartNews.com

Гуайдо подписа първия си "президентски" указ

Самообявилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо публикува първия указ, чийто текст е цитиран в Twitter. В него той разрешава доставката на хуманитарна помощ за страната. Със същия указ Гуайдо премахва заповедта на легитимния президент Николас Мадуро да затвори сухопътната граница с Бразилия, оставя в сила отношенията си с Аруба, Бонер и Кюрасао и потвърждава гаранциите за военните, които ще преминат на негова страна.

На свой ред правителството на Мадуро се противопостави на доставките, които трябва да започнат на 23 февруари. Президентът отхвърли съществуването на криза, затвори границата с Бразилия и изрази намерението си да дари хуманитарната помощ на Колумбия. По-късно обаче той се съгласи да приеме от Европейския съюз два милиарда долара.

В края на януари Гуайдо, председател на националното събрание, се обяви за глава на Венецуела. Съединените щати и някои други държави го защитиха за разлика от Русия, Китай и редица други страни, които подкрепиха Мадуро.

Политическият анализатор Владимир Шаповалов коментира ситуацията в ефира на радио "Спутник", отбелязвайки, че това е част от кампания за подкопаване на държавния суверенитет на Венецуела, провеждана от Съединените щати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай