Гръцките училища в хаос заради побеснели ученици

В окупираните от тях гимназии не се допускат учители и реално обучението е прекратено

Гръцките училища в хаос заради побеснели ученици | StandartNews.com

Демонстрации на ученици, които окупираха стотици гимназии в Гърция, блокираха учебния процес в цялата страна.

Министърът на образованието Ники Карамео разпореди строги последствия за протестиращите и отказва обсъждане на проблемите при затворени училища.

Като епидемия от протести се разраства недоволството на учениците в Гърция. В окупираните от тях гимназии не се допускат учители и реално обучението е прекратено. Учениците искат да се намали броя на присъстващите в паралелките на не повече от 15 души и да се назначат учители по всички предмети.

Карамео нареди в училищата, които са затворени, да не провеждат дистанционно обучение, а учениците са с неизвинени отсъствия. За да вземе пропуснатия материал - прекратяват се екскурзии, ще се учи дори в празнични дни.

Очакването, че това ще спре протестите не се постигна - напротив все повече гимназии са окупирани, а учениците протестират. Подготвят демонстрация следващата седмица пред Министерството на образованието.

Учителите, които досега не се намесваха в този спор между ученици и образователното министерство, решиха да подкрепят своите възпитаници и от утре ще има учителски протести със спиране на работа за няколко часа на ден.

На много места родители се опитват да посредничат и преговарят с учениците за възстановяване на учебния процес. Понякога се постига компромис.

В същото време над сто средни училища са затворени за по две седмици, поради регистрирани случаи на носители на вируса сред ученици и учители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай