Гръцките домакинства здравата го закъсаха

Те са в по-лошо финансово състояние в сравнение с преди шест месеца

Гръцките домакинства здравата го закъсаха | StandartNews.com

Две трети от домакинствата в Гърция са в по-лошо финансово състояние в сравнение с преди шест месеца, поради въздействието на пандемията от коронавирус върху икономиката, показва проучване на Intrum, цитирано от в. „Катимерини“.

67% са процентите на Гърция – подобно на Румъния – което е най-високият дял сред 24-те страни, които бяха изследваните от шведската компания за услуги за управление на кредити, далеч над средното за Европа от 48%.

Високата зависимост на гръцката икономика от туризма, сектор, който вече е силно засегнат от блокирането и се очаква да пострада и по-нататък, се крие зад високия процент на домакинствата, чиито финанси се влошават. Дори страни с много повече случаи на коронавирус и десетки хиляди смъртни случаи, като Великобритания, Италия и Франция, показват по-ниски проценти (съответно 55%, 54% и 41%) от домакинствата, отчитащи влошаване на финансите си от шест месеца по-рано.

Тази ситуация в Гърция ще доведе до увеличаване на дълга на домакинствата, намаляване на капацитета за спестяване и нарастване на заемите за покриване на задължения. Ако оценката от изследването на Intrum се потвърдят от данните, може да се очаква нова дългова криза в Гърция в момент, когато за мнозина предишната криза не е приключила въпреки намаляването на лошите кредити и различните уреждания на дългове към държавата и осигурителните фондове.

Според проучването 61% от домакинствата в Гърция смятат, че сметките им растат по-бързо от доходите им. Това е вторият най-висок процент след Франция (62%), докато средният за Европа е 42%.

Въпреки че банковите депозити се увеличиха, тъй като опциите за пазаруване на хората бяха значително намалени по време на блокирането, тази тенденция се обръща поради увеличени задължения и по-ниски доходи. Следователно 52% от гръцките домакинства (четвъртият най-висок процент сред 24-те държави) казват, че спестяват по-малко пари в сравнение с миналото поради пандемията. Средната европейска ставка е 39%.

Друга тревожна констатация е, че 28% от домакинствата в Гърция казват, че прибягват до заеми, за да плащат сметките си, което вероятно ще доведе до порочен цикъл на дълга. В Европа средната ставка е 18%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай