Гърция се подплаши от турски заговор

Властите в Тина се опасяват, че Турция ще подгони мигранти към гръцки територии

Гърция се подплаши от турски заговор | StandartNews.com

Твърде много мигранти в Турция се събират в западните крайморски градове на страната сякаш са готови да преминат на съседните гръцки острови в Егейско море, съобщава в. "Катимерини", позовавайки се на властите в Атина. 

По-тревожното е, че източници, които не могат да бъдат назовани, но се смятат за достоверни, вярват, че Турция има план да тласне мигранти заразени с коронавирус да влязат в Гърция и други части на Европа в разгара на пандемията, коментира вестникът.

Според източниците тези мигранти, много от които са на граничния пункт Кастаниес, са били транспортирани от мигрантски лагери във вътрешността на страната. Движението на мигранти към турския бряг е улеснявано и регулирано от турската полиция и жандармерия, пише "Катимерини".

Същите гръцки източници заявяват, че турските полети над островите Лесбос и Хиос и сухопътната граница в Тракия са диверсионна тактика.

Гръцките власти са събрали голяма част от информацията от открити източници като неправителствени организации, които са активни в това да помагат на мигранти в Турция да влязат в Гърция.

Турция регистрира нови 5 138 случаи на коронавирус в събота, с което общият брой на заболелите надскочи 50 000 (52 167). 95 са новите смъртни случаи като общият брой на починалите от коронавирус в Турция достигна 1101 души, пише в. "Катимерини".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай