Готвят„зелен“ сертификат. За кога?

Министрите по европейските дела на страните членки на ЕС се срещнаха днес

Готвят„зелен“ сертификат. За кога? | StandartNews.com

Министрите по европейските дела на страните членки на ЕС се срещнаха днес, за да обсъдят докъде са стигнали с разработването и внедряването на т. нар. „зелен“ сертификат, имащ за цел да улесни и отпуши летните пътувания в ЕС.

Сертификатът ще се предоставя безплатно от здравните власти в страните членки на хора, които са ваксинирани, преболедували или са предстали отрицателен тест.

Никой да не е задължен да има и използва този сертификат, изисква европарламентът.

За дизайна на сертификата се договарят парламентът, еврокомисията и страните членки. Ротационният председател на ЕС, Португалия, се надява политическо разбирателство да бъде постигнато до края на май, а сертификатът да стане общодостъпен и годен за употреба от 21 юни.

Преговарящите тепърва трябва да решат дали бързите, но по-малко точни антигенни тестове, ще бъдат включени в документа.

Еврокомисията предлага той да се нарича Дигитален зелен сертификат, европарламентът иска да бъде Европейски ковид сертификат.

Всички са единодушни, че това няма да бъде ваксинационен паспорт.

Сертификатът може да бъде дигитален или на хартиен носител с вграден QR код, съдържащ данни, които да са качени в централна система и да могат да бъдат достъпни от всички страни членки на ЕС през единен портал.

Страните членки могат да свържат данните са ваксинационните си кампании към централната система посредством специален софтуер.

Преговарящите все още предстои да се разберат дали всички ваксини ще бъдат включени в сертификата, или само тези, които са признати от Европейската агенция по лекарствата.

Системата ще бъде подложена на предварителни тестове в няколко страни членки още този месец, а през юни и като цяло във всички, пише Монитор.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай