Гон готвел сливане на "Рено"  и "Нисан", японците се противели

Сделката щяла да даде много по-силна позиция на френската компания, пише FT  

Гон готвел сливане на "Рено"  и "Нисан", японците се противели | StandartNews.com

Карлос Гон е планирал сливане на Renault и Nissan преди ареста му в Токио през тази седмица. Бордът на директорите на японския производител на автомобили обаче се противопоставял на сделката и търсел начини да блокира, пише The Financial Times, цитиран от investor.bg.

Няколко членове на Борда на Nissan са очаквали оферта в следващите месеци, твърди източник. Друг казва, че сливането вероятно е щяло се случи „в рамките на месеци", а трети заявява, че е било активно обмисляно като възможност.

Renault и Nissan притежават собствени акции една в друга в структура, проектирана преди почти 20 години. Но Гон, като ръководител на алианса на автомобилните производители и председател на Nissan, е планирал пълно сливане, за да направи партньорството „необратимо“. 

В понеделник Nissan заяви, че ще освободи Гон, след като го обвини в подвеждане на инвеститорите за размера на възнаграждението си, както и за използване на активи на компанията за лична изгода и фалшифициране на финансови отчети.


Nissan поясни, че обвинението е отправено след няколко месеца вътрешно разследване след подаден сигнал. Във вторник Renault, където Гон е председател и главен изпълнителен директор, не го уволни, а му назначи за временен заместник Тиери Болоре, главен оперативен директор на френския производител на автомобили.

Гон е бил движещата сила зад плановете за сливане, които са срещнали ожесточена съпротива от борда на Nissan, твърдят източниците, запознати с разискванията. 43-процентовият дял на Renault в Nissan му дава необичайни нива на контрол, както и възможността да назначава висши ръководни кадри. 15-процентовият дял на Nissan в Renault не дава право на глас или контрол върху френския колега.

„Бордът на Nissan винаги е казвал, че ще се бори много сериозно срещу всяка реорганизация, която укрепва този статут на по-нисша позиция", каза източник.

Nissan смята, че в момента Renault е по-слабият бизнес и се опасява, че ще даде на френската компания достъп до нейните парични средства, които са в размер на 1,2 трлн. йени (10,7 млрд. долара).

Докато Nissan се опълчва на предложението за пълно сливане, напрежението между Гон и Хирото Саикава, главния изпълнителен директор на Nissan, се е засилвало. Отношенията им са били топли, когато Саикава пое позицията на главен изпълнителен директор от Гон през миналата година, твърдят източниците на FT.  Гон е бил недоволен от последните резултати на Nissan, по-специално заради спада на печалбата заради понижените маржове в САЩ и забавянето на растежа в Китай.

Самият Гон не е бил в течение на проверката срещу него и е летял за Япония, защото в сряда е имал планирана среща с губернатора на Токио.

Но сега на ход е прокуратурата, която разследва дори недвижими имоти, закупени от Nissan за Гон, включително жилища в Ливан и Бразилия.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай