Гласуват Брекзит на 15 януари

Мей обещава правителството да предприеме мерки в три сфери преди вота

Гласуват Брекзит на 15 януари | StandartNews.com

Гласуването на Брекзит ще е на 15 януари в Камарата на общините в британския парламент. Това съобщи телевизия "Скай нюз", като се позова на свои източници. Вчера премиерът Тереза Мей съобщи, че гласуването ще е на 14 или 15 януари след приключването на парламентарните дебати, които започват тази седмица. 

Мей обеща, че през следващите няколко дни правителството ще предприеме редица нови мерки в три сфери: по отношение на ситуацията със Северна Ирландия, по въпроса за усилване на ролята на британския парламент по време на следващия етап от преговорите с Брюксел и в разрешаването на въпроса за получаване на допълнителни гаранции от ЕС за решаване на проблемите, които в най-голяма степен вълнуват британските депутати. Най-главният от тези проблеми е неограниченото от реални времеви рамки на така нареченият „бекстоп“ – режим, при който Северна Ирландия остава в състава на Митническия съюз на ЕС и общия европейски пазар с цел осигуряване на прозрачност на границата между Ълстър и оставащата в ЕС Ирландия. На 25 ноември 2018 г.

ЕС и Великобритания съгласуваха условията за Брекзит след преговори, продължили година и половина. Тереза Мей изпитва сериозен вътрешнополитически натиск, защото депутатите поискаха от нея отново да съгласува условията за „бекстоп“ на Северна Ирландия след Брекзит. В тази ситуация британският премиер взе решение да премести гласуването за Брекзит от 11 декември за третата седмица на януари тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай