Германия в паника. Обвиниха Меркел за трагедията

Броят на жертвите от наводненията в Германия достигна 163-ма души

Германия в паника. Обвиниха Меркел за трагедията | StandartNews.com

Броят на жертвите от наводненията в Германия достигна 163-ма души. Ранените са над 700 и все още стотици хора се издирват. Водата от вчера започна да се оттича и армията започна да разчиства улиците на пострадалите градове.

Федералната метеорологична служба в Германия съобщи, че опасността от нови проливни дъждове засега е преминала.

Все още не е ясно защо броят на жертвите е толкова висок. Опозицията в парламента настоя за оставката на директора на Службата за защита от катастрофи.

 Британски климатични специалисти пък обвиниха правителството на Меркел, че е получило съобщение за предстоящата катастрофата дни преди да започнат силните валежи, но не е реагирало навреме.

Засега е ясно само, че това е най-тежката катастрофа в Германия от 60 години насам. В най-засегнатите региони дни наред нямаше ток, мрежата на мобилните телефони също бе извън строя и това остави стотици хиляди хора без контакт с околния свят.

Вероятно на това се дължи и огромният брой регистрирани като изчезнали.

Роднини продължават да издирват своите близки, много семейства са напускали в паника домовете си пред приливната вълна и не е сигурно колко от изчезналите всъщност са загинали и колко са успели да намерят подслон при приятели или съседи, а поради липсата на комуникации не са успели още да се свържат с близките си.

Медии, социалните мрежи „Фейсбук“ и „Туитър“ са пълни с призиви на хора от регионите, които молят за помощ, за да бъдат открити техните близки.

В Северен Рейн-Вестфалия и в Райнланд-Пфалц водата е замърсена и е забранено да се пие и дори да се използва за къпане.

Влаковите връзки все още не са възстановени навсякъде, а много пътища са напълно разрушени.

За разлика от Германия Холандия от години работи по предотвратяването на подобни тежки последствия от наводнения и е оставила големи приливни зони около реките си. Дигите издържаха на натиска и щетите там са много по-малки.

В Белгия пък жертвите станаха 31. Според белгийските власти никакви предварителни мерки не имало как да предотвратят водната катастрофа, предаде БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай