Германия се опъва на САЩ за Huawei

Тръмп иска съюзниците да забранят на китайците да правят мрежите от следващо поколение

Германия се опъва на САЩ за Huawei | StandartNews.com

Представители на Християндемократическия съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел ще подкрепят стратегически документ, който не забранява участие на китайската компания Huawei в разработването на 5G мрежата в Германия, предаде Ройтерс.

Това би било в разрез с искането на президента на САЩ Доналд Тръмп съюзниците на Вашингтон да забранят на китайската компания да участва в мрежите от следващото поколение, след като Великобритания и ЕС подкрепиха базиран на правила подход, който позволява участие на Huawei.

Водещите депутати от ХДС се подписаха под документа от четири страници в понеделник вечерта след седмици на спорове с твърдолинейни, които подкрепят предупрежденията на САЩ, че оборудването на Huawei не е безопасно и китайското правителство стои зад компанията.

В документа се отбелязва, че трябва да се приемат фундаментални принципи за управление на риска.

"Държавните актьори с достатъчно ресурси могат да проникнат в мрежата на всеки производител на оборудване. Дори и с всеобхватни технически проверки, рисковете пред сигурността не могат да бъдат отстранени напълно. Най-доброто е да се намалят", пише в документа.

"В същото време ние не сме беззащитни срещу опити за подслушване на 5G мрежите. Използването на здрава криптография и криптиране от край до край може да подсигури поверителност в комуникацията и обмена на данни", се отбелязва още.

Позицията на консерваторите е важна с оглед на това Германия да излезе с единна позиция на конференцията за сигурност в Мюнхен този уикенд, на която ще участват държавният секретар на САЩ и китайският външен министър.

Би било скъпо и потенциално рисковано за Германия да изключи Huawei. Трите оператора в страната са клиенти на китайската компания и Берлин се опасява, че подобен ход може да провокира търговски ответни действия от Пекин.

В документа се пояснява, че се прави ясна разлика между достъп, транспорт и сърцевината на мрежата с чувствителна информация, което позволява различен подход по отношение на компонентите на Huawei в различните части на 5G мрежата. Предлага се да се използват продукти от различни компании, за да се избегне "монокултура".

Има призиви Германия да настоява за по-широка европейска индустриална политика, която да гарантира, че европейски компании участват в изграждането на 5G мрежите в международен мащаб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай