Георгиевски: Скопие да отдаде почит на България

Ново интервю

Георгиевски: Скопие да отдаде почит на България | StandartNews.com

Ново интервю на бившия премиер на Република Северна Македония (РСМ) Любчо Георгиевски разтърси съседите. В него той обяби, че не би имало нищо спорно, ако от учебниците в югозападната ни съседка бъдат премахнати определенията за българите от типа „окупатори“, „номади“ или „фашисти“, защото Скопие вече е простило на Сърбия 30-годишната окупация и на Турция петвековната и на този принцип трябва да прости и на България. Преди броени дни Георгиевски предложи уникален план за изчистване на историческите спорове между София и Скопие, но с него си навлече гнява и омразата на македонски политици. Някои от тях дори поискаха да му бъде отнето гражданството.

ВИЖ ОКЕ: Уникален план за сдобряване на София и Скопие

В интервю за „А1 Он“, цитирано от focus, разказвайки за македоно-българските отношения, той за пореден път подчерта, че РСМ трябва да промени виждането си за България и да спре антибългарските настроения, защото според него в миналото България е била най-големият поддръжник на Македония, особено през XIX век. Напротив, казва Геориевски, Скопие трябва да отдаде почит и признание на България.

ВИЖ ОЩЕ: Линчуват Георгиевски за плана за помирение с нас

„Ако сме простили на сърбите, които са били три пъти по-жстоки окупатори на тези територии, ако сме им простили в най-новата история на УЧК (Армията за освобождение на Косово) и те седят в правителството, не виждам проблем в опрощаването и на българите. Трябва да мерим с еднакъв аршин. Ако не прощаваме, не прощаваме на никого. Трябва да променим възприятието и да признаем, че България е била най-големият поддръжник на Македония през XIX век. Факт е, че всеки ранен комита от Македония заминава за лечение в България. Всички, които бяха преследвани, се криеха в България, 90 процента от оръжията идваха от България, обученията бяха там в България. Тази връзка България-Македония е била много силна, какъв е проблемът да го признаем“.

„Говоря това 30 години. Ако бяхме утвърдили приятелските места, нямаше да стигнем до тук, ако всеки политик правеше по една стъпка, нямаше да имаме задължения, нито щяхме да имаме тази шокова терапия“, заяви Георгиевски.

На въпрос за отказа от малкедонското малцинство в България, Георгиевски отговори, че това не е нищо ново и че Македония с Преспанския договор и Договора за приятелство с България се е отказала от малцинствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай