Петък,

Гъби превръщат радиацията в енергия

От: Стандарт -
A
A
A

Гъби, открити на мястото на катастрофата на атомната електроцентрала в Чернобил, бяха изпратени в Космоса като част от изследователски проект, който се стреми да предпази хората от радиация при космически полети на дълги разстояния. Данните от изследването са оповестени от Фокс Нюз.

Учени от Университета в Северна Каролина, Станфордския университет и Научно-математическата школа в Северна Каролина са създали изследователски проект, в който са използвали гъбите cladosporium sphaerospermum. Те изпратили проба от една от тези гъби до Международната космическа станция (МКС), където астронавтите я изследвали. Проучването показало, че гъбата може да се отглежда в Космоса: "Характеристиките на растежа също предполагат, че гъбата не само се адаптира, но и се развива и предпазва от космическо облъчване в съответствие с подобни изследвания на Земята."

"Растежът на cladosporium sphaerospermum и нейната способност да отслабва йонизиращата радиация е проучен на Международната космическа станция в продължение на 30 дни като аналог на местообитанието на повърхността на Марс", се казва в доклада. "Най-голямата опасност за хората в мисии по изследване на Дълбокия Космос е радиацията", а гъбите, покълнали в Чернобил, извършват „радиосинтез“. Те абсорбират радиацията и я превръщат в енергия.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички