Гърците луднаха по пластични операции

Бумът е заради сриването на цените и стремеж да се намери работа

Гърците луднаха по пластични операции | StandartNews.com

Атина. В разгара на кризата в Гърция, продължаваща вече пета година, страната се оказва на второ място в света по брой пластични операции на глава от населението. Хората в южната ни съседка се разхубавяват от ден на ден въпреки факта, че около 35% от гърците нямат медицинска застраховка. Германското сп. "Шпигел" посочва, че страната отстъпва само на Южна Корея в страстта по пластичната хирургия.

Според статистиката през 2011 г. в Гърция са извършени над 142 000 операции от такъв тип, тоест всеки 80-и грък е легнал на масата за разхубавяване. За сравнение в Германия едва един на 200 човека е използвал уменията на пластичните хирурзи. При това 35% от гърците нямат медицинска застраховка, а в последните три години финансирането на болниците беше орязано с 40 на сто. Данни за 2012 г. липсват и нищо чудно Гърция да изпревари Южна Корея.

Заради фрапиращия брой интервенции мнозина мислят, че става дума за опит за измама на здравното осигуряване.

Като отговор на обвиненията гръцкият хирург Атанасий Атанасиу даде интервю за местните медии, в което изтъкна, че заради сложилата се икономическа ситуация в страната цените за подобни услуги практически са се сринали. Само за последните три години стойността на такава хирургическа операция е поевтиняла от 2000 евро до средно 700, а анестезията - от 400 до сто и няколко. Това означава, че гръцките пластични хирурзи заработват в пъти по-малко от европейските им колеги. Атанасиу пояснява, че "когато нещата отиват на зле, възниква потребността по-често да чуваш колко си красив".

Нещо повече - не са малко дамите, които са решили да се "тунинговат", от една страна, за да си намерят заможен мъж и така да си вдигнат стандарта на живот, от друга страна - да имат още един коз в търсенето на работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай