Г-7 порицава Китай за принудителния труд

Байдън иска да накара колегите си лидери на западните демокрации да създадат по-единен фронт

Г-7 порицава Китай за принудителния труд | StandartNews.com

Съединените щати планират да призоват своите демократични съюзници публично да осъдят Китай за практиките на принудителен труд. На среща на върха лидерите на Г-7 също ще представят инфраструктурен план, предназначен да се конкурира с усилията на Пекин в развиващия се свят, съобщава турското англоезично издание Daily sabah, цитирано от „Фокус”.

Провокативното предложение е част от ескалиращата кампания на американския президент Джо Байдън да накара колегите си лидери на западните демокрации да създадат по-единен фронт, за да се конкурират икономически с Китай в бъдеще, според двама висши служители от администрацията на американския президент, които информираха репортерите под условие за анонимност.

Служителите заявиха, че Байдън иска лидерите на Г-7 да се изкажат в един глас срещу практиките на принудителен труд, насочени към мюсюлмани уйгури и други етнически малцинства. Байдън се надява, че осъждането ще бъде част от съвместното комюнике, публикувано в края на срещата на върха, но някои европейски съюзници не са склонни толкова рязко да се опълчат на Пекин. Може да не стане ясно, докато тридневната среща на върха не приключи в неделя, дали лидерите ще предприемат тази стъпка.

Миналогодишното събиране на лидерите на Г-7 беше отменено заради COVID-19, а възстановяването от пандемията доминира в дискусиите тази година, като се очаква членовете на клуба на богатите демокрации да се ангажират да споделят поне един милиард ваксини със финансово затруднените страни.

Китай също се очерта като основна тема по време на срещата на скалистия бряг на Корнуол. Предложената от Байдън критика на трудовите практики в Китай трябваше да бъде повдигната, когато съюзниците представиха предложение за инфраструктура, наречено „да възстановим света по-добре“, име, което отразява лозунга на предизборната кампания на американския президент.

Планът изисква да се похарчат стотици милиони долари в сътрудничество с частния сектор. Той е проектиран да се конкурира с трилионната китайска инициатива „Пояс и път“, която стартира мрежа от проекти и морски пътища, които обхващат големи части от света, предимно Азия и Африка. Критиците твърдят, че проектът често създава огромен дълг и излагат нациите на голямо влияние от страна на Пекин.

Не всички европейски сили гледат на Китай в толкова сурова светлина като Байдън, който е обрисувал съперничеството с Пекин като определяща конкуренция за 21-ви век. Но има признаци, че Европа е готова да разгледа по-задълбочено отношенията с Китай.

Седмици преди Байдън да встъпи в длъжност миналата година, Европейската комисия обяви, че се е договорила с Пекин относно Всеобхватното споразумение за инвестиции, сделка, целяща да осигури на Европа и Китай по-голям взаимен достъп до пазарите. Администрацията на Байдън се надяваше да има консултации по пакта.

Но сделката бе спряна и през март Европейският съюз обяви санкции, насочени срещу четирима китайски служители, замесени в нарушения на правата на човека в Синдзян. Пекин от своя страна отговори, като наложи санкции на няколко членове на Европейския парламент и други европейци, критикуващи китайската комунистическа партия.

Лидерите на Г-7 - която включва още Канада, Франция, Германия, Италия и Япония, се надяват срещата в морския курорт да даде енергия на световната икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай