Фурор в САЩ! Джо Байдън с исторически ход

Президентът сподели важна икономическа победа

Фурор в САЩ! Джо Байдън с исторически ход | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Джо Байдън сподели важна икономическа победа с кандидата за президент на Демократическата партия Камала Харис, след като постигна намаление на цените на лекарствата.

Това действие може да намери подкрепа сред американските избиратели, обезпокоени от разходите за живот, предаде АФП.

81-годишният президент и 59-годишния вицепрезидент обявиха споразумението, докато се приготвят да направят първото си съвместно пътуване след решението на Байдън да се оттегли от надпреварата за президентските избори преди по-малко от месец.

„Историческото“ споразумение с производителите на лекарства ще намали цената на 10 ключови лекарства за възрастни хора за болести, като диабет, сърдечна недостатъчност и кръвни съсиреци, съобщиха от Белия дом, пише БГНЕС.

Споразумението ще спести на възрастните хора в Съединените щати 1,5 милиарда долара, а на федералната здравноосигурителна система „Медикеър“ – 6 милиарда долара през първата година.

Въпреки че сделката е дело на Байдън, изглежда, че той иска да сподели успеха с Харис, която се бори с републиканския кандидат Доналд Тръмп преди изборите през ноември.

Харис вече направи понижаването на високите цени ключова част от своята президентска кампания и се надява, че това съобщение за лекарствата ще спечели гласоподавателите, които отдавна се борят с инфлацията.

Жителите на САЩ са изправени пред най-високите цени на лекарства в света, като много хора трябва да доплащат директно от джоба си въпреки и без това прекомерно високите застрахователни вноски.

Двамата ще обявят споразумението за цените на лекарствата на събитие в Мериленд. Това ще бъде първата им съвместна поява след оттеглянето на Байдън от изборите след катастрофалния дебат с Тръмп.

Байдън подчерта ролята на Харис, заявявайки, че „историческият етап“ е бил възможен само защото Законът за намаляване на инфлацията след Covid е бил приет от Конгреса, след като неговият вицепрезидент е гласувал с равен брой гласове в Сената.

„Президентът Байдън и аз никога няма да спрем да се борим за здравето, благосъстоянието и финансовата стабилност на американския народ“, каза Харис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай