Вторник,

Френски параклис крие останки от гилотинирани

От: Редактор -
A
A
A

Останките на хора, екзекутирани по време на Френската революция, са открити в стените на „Параклиса на покаянието“, разположен в VIII окръг на Париж.

Управниците на параклиса стигнаха до това заключение след задълбочен анализ на исторически документи и проверка на тази теория с помощта на специално оборудване.

"Досега параклисът се смяташе само за монумент, издигнат в памет на кралското семейство. И едва наскоро открихме, че той е и некропол на Революцията", заяви управителят на параклиса Емерих Пениге дьо Стуц в интервю за „Льо Паризиен“, цитирано от БГНЕС.

Параклисът е издигнат през 1826 г. на мястото на гробището „Мадлен“, където френски благородници, между които Луи XVI и Мария Антоанета, са екзекутирани на гилотината

Потвърждение на предположението, че останките все още са в района на параклиса Стуц намерил в бележките на Луи XVIII, който разпоредил "земята, напоена с кръвта на жертвите, да приюти строителна площадка".

Той обърнал внимание и на странното разположение на стените между редовете от колони, като по плановете от 1853 г. те дори били маркирани с черно.

„Плаках, когато ме увериха, че това са човешки останки“, споделя Пениге дьо Стуц.

След това пробили още няколко дупки и извършили подобни проверки. Те успели да разберат, че „в долния параклис има четири предмета - по всяка вероятност дървени кутии с кости, покрити с кожа“.

Въз основа на резултатите от изследванията, Стуц подготвил доклад до 10 септември 2018 г., в който подробно описал констатациите

Вестникът твърди, че общо стените на параклиса могат да съдържат останките на около 500 души, осъдени на смърт по време на Революцията. Нещо повече, това са както представители на благородството, така и редица революционни фигури.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички