Фотограф "улови" летящия към ухото на Тръмп куршум (СНИМКИ)

Агентите на ФБР откриха полуавтоматична пушка тип AR-15 на местопрестъплението

Фотограф "улови" летящия към ухото на Тръмп куршум (СНИМКИ) | StandartNews.com

В усилията си да документира визуално предизборния митинг на Доналд Тръмп в Пенсилвания, който се превърна в опит за убийство на бившия президент, ветеранът фотограф на "Ню Йорк таймс" Дъг Милс изглежда е заснел куршума, минаващ покрай главата на Тръмп, съобщава вестникът.

Такава е и оценката на прегледалия кадрите Майкъл Хариган - пенсиониран специален агент на ФБР с 22-годишна кариера в службите.

„Абсолютно може да показва изместването на въздуха поради летящ куршум“, казва Хариган пред "Ню Йорк таймс", след като е прегледал изображенията с висока разделителна способност, изпратени до вестника от Милс. „Ъгълът изглежда малко нисък, за да е минал през ухото му, но не е невъзможно, ако стрелецът е запратил няколко изстрела“, уточнява Хариган.

Простата балистична математика показва, че заснемането на летящия куршум е възможно, казва експертът. Милс използва цифров фотоапарат Sony, способен да заснема изображения с до 30 кадъра в секунда. Той прави тези снимки със скорост на "затвора" от 1/8000 от секундата - изключително бързо според индустриалните стандарти.

Другият фактор е скоростта на куршума от огнестрелното оръжие. Агентите на ФБР откриха полуавтоматична пушка тип AR-15 на местопрестъплението до простреляния мъж, за когото се смята, че е стрелецът.

Снимка: Дъг Милс, Ню Йорк таймс

„Ако той е стрелял с пушка AR-15, куршумите с калибър .223 или 5,56 милиметра, които използват, се движат с приблизително 3200 фута (приблизително 1000 м – бел.ред.) в секунда, когато напуснат дулото на оръжието“, посочва Хариган. „И със скорост на затвора 1/8000 от секундата, това ще позволи на куршума да измине приблизително четири десети от фута, докато щракне затворът на апарата“, обяснява той.

„Повечето камери, използвани за заснемане на изображения на куршуми по време на полет, използват изключително високоскоростни специални камери, които обикновено не са в употреба при широко разпространената фотография, така че улавянето на куршум по странична траектория, както се вижда на тази снимка, би било постижение едно на милион и почти невъзможно, дори ако знаете, че куршумът идва“, казва Майкъл Хариган.

Колаж: Ню Йорк таймс

При последното си назначение Хариган ръководи отдела за обучение с огнестрелни оръжия във ФБР, а сега като пенсиониран експерт работи като консултант в частната оръжейна индустрия.

„Предвид обстоятелствата, ако това фото не показва пътя на куршума във въздуха, не зная какво друго би могло да показва“, категоричен е специалистът пред „Ню Йорк таймс“.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай