Фон дер Лайен нападна Макрон за Западните Балкани

Еманюел Макрон отвори вратата за Русия към Западните Балкани, предупреди фон дер Лайен

Фон дер Лайен нападна Макрон за Западните Балкани | StandartNews.com

Блокирайки преговорите за членство в ЕС за Албания и Македония, Еманюел Макрон отвори вратата за Русия към Западните Балкани, предупреди Урсула фон дер Лайен.

Новоизбраният председател на Европейската комисия призова лидерите на Евросъюза да започнат незабавно преговори за присъединяване с двете държави. Тя заяви, че ако Европейският съюз не утвърди позицията си в региона, Русия или Китай могат да запълнят празнината, съобщи „Дейли експрес”.

По време на срещата на върха на европейските лидери миналия месец Еманюел Макрон блокира процеса на преговори за членство с Албания и Македония.

В реч по повод 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена Урсула фон дер Лейен заяви, че Европа „е поискала много от Северна Македония и Албания и те са изпълнили всичко”. „Сега трябва да удържим на думата си и да започнем преговори за присъединяване“, категорична е тя.

Фон дер Лайен подчерта, че лидерите на ЕС бавят перспективата за членство за страните от Западните Балкани още от 2003 година.

Тя предупреди, ако Брюксел не им предложи европейска перспектива, „други ще запълнят празнината - Китай, Русия, Турция или Саудитска Арабия“.

Френският президент беше единственият лидер на ЕС, който се обяви срещу разширяването при сега действащите процедури. В интервю за списание „Икономист“ Макрон заяви, че Брюксел трябва да реформира процедурите за членство. „Не искам нови членове, докато не реформираме самия Европейски съюз”, категоричен беше Макрон.

В подкрепа на твърдението за нарастващо напрежение между Париж и Берлин, Ангела Меркел също разкритикува френската позиция относно разширяването на ЕС в Западните Балкани.

Германският канцлер заяви, че е „изключително важно за стратегическите европейски интереси тези държави да не губят надежда един ден да могат да се присъединят към ЕС“.

Според Меркел, разширяването в Западните Балкани ще помогне на Евросъюза да се справи с проблема с миграцията - едно от основните предизвикателства пред Европейската комисия на Урсула фон дер Лайен през следващите пет години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай