Фон Дер Лайен и Джонсън не се разбраха за Брекзит

Разговорите продължават в понеделник

Фон Дер Лайен и Джонсън не се разбраха за Брекзит | StandartNews.com

Сериозните различия около Брекзит остават, но преговорите ще продължат, това е краткото послание след проведения днес телефонен разговор между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британския премиер Борис Джонсън.

Разговорът между политическите лидери се проведе, след като в петък вечер главните преговарящи на двата екипа стигнаха до заключение, че условята за споразумение за бъдещите търговски отношения не са изпълнени и прекратиха преговорите. Разговорът между Джонсън и фон дер Лайен е продължил около час, след което последва кратко изявление на председателя на Европейската комисия.

Фон дер Лайен приветства факта, че е бил постигнат напредък в много области. Значителни различия обаче остават в три области: риболова, честната конкуранция и механизма на съблюдаване на правилата. И двете страни отчитат, че без разрешаване на тези проблеми сделка не е възможна.

Урсула фон дер Лайен каза, че отчитайки сериозността на различията, двамата с Джонсън са се договорили да продължат усилията на преговарящите.

Главните преговарящи Мишел Барние и Дейвид Фрост са били инструктирани преговорите да бъдат подновени в неделя в Брюксел. Джонсън и Фон дер Лайен отново ще разговарят в понеделник.

Политическият коментатор на Би Би Си Крис Морис заяви, че на съвместното изявление на политиците е добре да се гледа с оптимизъм, защото само два са били вероятните сценарии след днешния разговор: признаване, че сделка не може да бъде постигната и провал на преговорите или подновяване на преговорите и усилията за сделка, до което всъщност се е стигнало.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви след разговора с премиера Борис Джонсън, че различията по Брекзит между ЕС и Обединеното кралство остават в трите основни области - рибарството, лоялната конкуренция и държавните регулации. 

Фон дер Лайен допълни, че отново ще разговаря с премиера Борис Джонсън в понеделник вечерта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай