Фон Дер Лайен даде срок за споразумението с Лондон

Имаме 11 месеца, каза Председателят на Европейската комисия

Фон Дер Лайен даде срок за споразумението с Лондон | StandartNews.com

Пред нас са 11 месеца, за да се договорим за  търговско споразумение с Великобритания. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след двудневната среща на върха на ЕС, съобщават медии.

По думите й ЕС няма да сключва търговска сделка с Обединеното кралство на всяка цена, трябва да бъде балансирано споразумение.

В наш общ интерес е да имаме нови отношения с Великобритания по подреден начин, каза тя и посочи три цели на разговорите за бъдещите отношения с Лондон: "Нулеви тарифи, нулеви квоти и нулев дъмпинг".

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел коментира, че е хубаво, че консерваторите на Борис Джонсън имат мнозинство с оглед на бъдещите преговори с Брюксел.

"Очаквам интензивни преговори" за споразумението за свободна търговия, обяви германският лидер. Според нея двете страни трябва да проведат тези преговори много бързо.

"Ще бъде важно за нас да работим бързо и прецизно", отбеляза Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон пък отбеляза, че "ако искаме амбициозно търговско споразумение, ние се нуждаем от амбициозна конвергенция на правилата". Макрон поздрави Борис Джонсън за победата. Той е доволен от яснотата.

Европейският съвет препотвърждава желанието си да установи възможно най-тесни бъдещи отношения с Великобритания в съответствие с Политическата декларация. Бъдещите отношения ще се основават на баланс на правата и задълженията и гарантиране на равен шанс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай