Финландка е най-младият министър-председател

Когато поеме управлението на Финландия, най-вероятно утре, 34-годишната социалдемократка Сана Марин ще стане най-младият ръководител на правителство в света

Финландка е най-младият министър-председател | StandartNews.com

Когато поеме управлението на Финландия, най-вероятно утре, 34-годишната социалдемократка Сана Марин ще стане най-младият ръководител на правителство в света, предаде Асошиейтед прес. Тя побеждава в тази класация 35-годишния премиер на Украйна Олексий Хончарук. Марин ще оглави петпартийната левоцентристка коалиция, в която всички партии се оглавяват от жени, четири от които са на възраст под 35 г. Новата премиерка е депутат в парламента от 2015 г. и в момента е заместник-председателка на Финландската социалдемократическа партия. Беше и министър на транспорта и комуникациите в досегашното правителство.

Очаква се депутатите да одобрят бързо назначението й, както и на нейното правителство, за да може тя да представлява своята страна на срещата на върха на Европейския съюз на 12-13 декември в Брюксел. Финландия в момента е ротационен председател на ЕС до края на годината. Марин ще смени досегашния премиер Анти Рине, който подаде оставка миналата седмица, след като един от главните коалиционни партньори - партията Финландски център, оттегли подкрепата си за него "поради липса на доверие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай