Финландия с мерки срещу изнасилвания от имигранти

Нови закони срещу сексуалните престъпления приема финландското правителство

Финландия с мерки срещу изнасилвания от имигранти | StandartNews.com

Финландия с мерки срещу изнасилвания от имигранти

 

Във Финландия правителството разработи мерки за борба със сексуалните престъпления, извършени от имигранти. Предложенията на кабинета са представени в сряда на пресконференция от ръководителя на финландското министерство на вътрешните работи Кай Мюкканен, пише Nurmijarven Uutiset. Според новата мярка властите, когато издават разрешение за пребиваване на имигрант в страната, ще имат предвид и дали преди лицето е извършвало престъпления. Един мигрант може да бъде лишен от международна закрила, т.е. статут на бежанец, "ако е виновен за извършване на тежко престъпление във Финландия".

Освен това, съобщава Мюкканен, кабинетът иска да засили мониторинга над бежанците, на които е отказано убежище. По-специално, ако решението за отказ вече е влязло в сила и лицето го очаква депортиране, то ще бъде задължено да уведомява властите за местонахождението си. Тази мярка ще се прилага спрямо бежанци, които според правоохранителните органи могат да представляват заплаха за обществото, като такива лица ще бъдат и принудително въдворявани в специализирани институции с контрол над движенията им.

Предвижда се и засилване на сътрудничеството между различните слежби, занимаващи се със сексуални престъпления, като се отделят повече полицейски ресурси и средства за проследяване на нарушителите онлайн. Тези мерки ще позволят да се предотвратят изнасилванията, извършвани не само от временно пребиваващи, но и от постоянно живеещите във Финландия. Кабинетът планира да започне подготовката и изпълнението на тези предложения незабавно. Финландското правителство започна работа по новите мерки срещу мигрантите на фона на поредица от изнасилвания на непълнолетни в Оулу и Хелзинки, за които се подозират имигранти, някои от които са с финландско гражданство, а някои с бежански статут. Въпросните чужденци според властите идват от Северна Африка и Близкия изток, за които Финландия е предпочитано място за убежище.

По-рано Мюкканен е предложил във финландските приемни центрове за бежанци да се въведе специален тест, с помощта на който да се проверява нивото на адаптация на потенциалните мигранти към правилата и разпоредбите на финландското общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай