Фенове на Тръмп щурмуваха Капитолия /ОБНОВЕНА/

Полицията нареди евакуация на офисите на Конгреса

Фенове на Тръмп щурмуваха Капитолия /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Привърженици на Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия. Безредиците прекъснаха заседанието, на което американският Конгрес трябваше да потвърди победата на Джо Байдън в президентските избори в САЩ.

Един човек е бил прострелян, съобщи Ен Би Си.

"Протестиращите атакуваха Капитолия и обкръжиха залата на Сената. Те ни помолиха да останем вътре", написа в Туитър американският сенатор Джеймс Лангфорд. Фокс Нюз съобщава, че протестиращите са разбили прозорците на Капитолия с американските знамена.

В момента вътре в сградата на Капитолия има сблъсъци между полицията и протестиращите. Органите на реда използват сълзотворен газ и светлинни гранати. Съобщава се за ранени.

Малко след 21 ч. българско време полицията нареди евакуиране на хората от офиси на Конгреса, след като привърженици на действащия президент Доналд Тръмп събориха част от бариерите, поставени пред Капитолия, и проникнаха в сградата.

Демонстрацията в подкрепа на Тръмп започна малко преди заседанието на Конгреса.

Президентът обяви, че никога няма да признае поражение от Байдън и подкани - безрезултатно - вицепрезидента Пенс да спре процедурата за утвърждаване на Байдън.

Конгресът заседава само около час, но достатъчно за част от републиканците да повдигнат възражения срещу отчитането на вота от щата Аризона.

С това те си навлякоха гнева на лидера на Републиканската партия в Сената - Мич Макконъл заяви, че "гласоподавателите, съдилищата и щатите вече са се произнесли" за победата на Байдън и опитите тя да не бъде зачетена "ще навредят завинаги на републиката".

А лидерът на демократите в Сената Чък Шумър обяви, също по-рано, че конгресмените, поддържащи Тръмп, се опитват да извършат преврат.

Едва след съобщенията за нахлуване в Конгреса, Тръмп призова привърженицзите си да протестират мирно. Преди малко кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър обяви полицейски час и нареди на всички жители да се приберат по домовете си. Полицейският час ще остане в сила до 6 сутринта местно време.

">

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай