Евросъюзът нанася ответен удар на Великобритания

Лондон нарушава задълженията си по силата на Споразумението за оттегляне

Евросъюзът нанася ответен удар на Великобритания | StandartNews.com

Еврокомисията изпрати днес официално уведомително писмо на Великобритания за нарушаване на задълженията по силата на Споразумението за оттегляне. Това означава началото на официално производство за установяване на нарушение срещу Обединеното кралство. Лондон разполага с един месец, за да отговори на днешното писмо.

В член 5 от Споразумението за оттегляне се посочва, че Европейският съюз и Обединеното кралство трябва да предприемат всички подходящи мерки, за да гарантират изпълнението на задълженията, произтичащи от Споразумението за оттегляне, и че те трябва да се въздържат от всякакви мерки, които биха могли да застрашат постигането на тези цели. Двете страни са обвързани от задължението за добросъвестно сътрудничество при изпълнението на задачите, произтичащи от Споразумението за оттегляне.

На 9 септември 2020 г. правителството на Обединеното кралство внесе законопроект ("Закон за вътрешния пазар на Обединеното кралство"), който, ако бъде приет, очевидно ще наруши Протокола за Ирландия/Северна Ирландия, тъй като ще позволи на органите на Обединеното кралство да не вземат под внимание правните последици от материално-правните разпоредби на Протокола съгласно Споразумението за оттегляне.

Представители на правителството на Обединеното кралство признаха това нарушение, като заявиха, че целта му е била да позволи на Обединеното кралство трайно да се отклони от задълженията, произтичащи от Протокола. Правителството на Обединеното кралство не оттегли спорните части от законопроекта, въпреки многобройните искания от страна на Европейския съюз.

С това Обединеното кралство е нарушило задължението си да действа добросъвестно, както е посочено в член 5 от Споразумението за оттегляне. Освен това то стартира процес, който - ако законопроектът бъде приет - ще възпрепятства изпълнението на Споразумението за оттегляне. В резултат на това Комисията започна днес процедура за нарушение в съответствие с разпоредбите на Споразумението за оттегляне.

До края на този месец Обединеното кралство трябва да представи своето становище във връзка с официалното уведомително писмо. След като разгледа тези съображения или ако не бъдат представени коментари, Комисията може, ако е целесъобразно, да издаде мотивирано становище.

Споразумението за оттегляне бе ратифицирано както от ЕС, така и от Обединеното кралство. То влезе в сила на 1 февруари 2020 г. и има правни последици съгласно международното право.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай