Европол: Пандемията е рай за киберпрестъпността

COVID–19 оказва влияние върху цялостната система за сигурност на Европейския съюз

Европол: Пандемията е рай за киберпрестъпността | StandartNews.com

Кражби на европейски пари по възстановителни фондове, които са свързани с възстановяването на икономиките след пандемията, очакват от Европол като последица от COVID–19. Последният доклад на полицейската организация отчита и повишаване на престъпленията, свързани с деца, в интернет.

Катрин де Бол e белгийка и е първата жена директор на Европол. Европейската полицейска служба е със седалище в Хага и има водеща роля в подкрепата на борбата срещу тежката международна престъпност и тероризма. Една от основните дейности на Европол е да събира информация от всички държави членки.

„COVID–19 ни изправи пред безпрецедентна криза. Той оказва влияние върху цялостната система за сигурност на Европейския съюз. Важно е да се отбележи, че Европол работи заедно с всички правоприлагащи органи в страните членки – споделяме информация и наблюдаваме какво се случва. Защото това, което виждаме, са 3 големи промени, които COVID–19 предизвика. Пандемията вече се отрази на киберпрестъпността, на фалшифицирането на стоки и престъпленията срещу собствеността“, казва тя. Според нея киберпрестъпниците са се адаптирали много бързо към новата ситуация.

„Те видяха възможност в това, че много хора работят от вкъщи, страхуват се да не бъдат покосени от вируса и искат да защитят хората, които обичат. Точно това използваха престъпниците. Забелязахме как бързо се увеличиха фишинг мейлите, но имаше ръст и при далеч по-трудните за разкриване кибератаки. Притеснително е, че престъпленията в мрежата са насочени и срещу здравни заведения. А това има голямо отражение върху системата“, посочва Катрин де Бол. По думите й киберпрестъпниците се възползват от пандемията и в далеч по-лош план.

„Те използват факта, че децата са си вкъщи. Забелязахме увеличаване на използването и разпространението онлайн на материали, които съдържат сексуално насилие над деца. Самите насилници, в разговорите, които сме засичали, споделят помежду си, че след като децата са си вкъщи и са онлайн, това им дава възможност да имат много по-лесен достъп до тях. А в тази ситуация разполагат и с повече време, за да намират и разпространяват подобни материали. Но за съжаление тази тенденция очакваме да продължи и след пандемията“, коментира още директорът на Европол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай