Европейският съд глоби Google. Причината

Какво реши той

Европейският съд глоби Google. Причината | StandartNews.com

Към Google беше наложена глоба от 2.4 милиона евро от страна на Съда на Европейския съюз, като беше фаворизирана собствената услуга за сравняване на продукти пред конкурентни предложения. Жалбата, подадена от Google и неговата компания-майка Alphabet, беше отхвърлена.

През 2017 г. Европейската комисия наложи глобата на Google, след като установи, че компанията е дала предимство на собствената си услуга за сравняване на продукти в резултатите от търсенето в 13 страни от Европейското икономическо пространство (ЕИП). Според комисията, Google е показвало резултатите от своя сравнител на продукти на по-забележими позиции и с по-атрактивни визуални елементи, докато конкурентите са били представени чрез обикновени линкове, които алгоритмите са класирали по-назад на страниците.

Европейската комисия заключи, че Google е злоупотребило с господстващото му положение на пазара на услугите за обикновено и специализирано търсене на продукти, и наложи глоба в размер на 2 424 495 000 евро. Alphabet, като единствен съдружник в Google, също бе задължен солидарно да плати 523 518 000 евро от тази сума.

Google и Alphabet обжалваха решението на Комисията пред Общия съд на ЕС. С решение от ноември 2021 г. Общият съд отхвърли жалбата на компанията, но отмени частично решението на Комисията, като постанови, че не е доказано наличието на антиконкурентни последици на пазара на обикновено търсене.

С последното решение на Съда на ЕС от днес, жалбата на Google и Alphabet беше окончателно отхвърлена, което потвърждава решението на Общия съд и наложената глоба.

Съдът подчерта, че законодателството на ЕС не забранява наличието на господстващо положение, а само злоупотребата с него. Забранено е поведение, което ограничава конкуренцията, основана на качествата на продуктите или услугите, което може да причини вреда на конкуренти и потребители. Според Съда, поведението на Google е дискриминационно и не представлява конкуренция, базирана на качествата.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай