Европа гледа отвъд карантината

В Европа има успокоение, но в Америка и Япония заразата не отслабва

Европа гледа отвъд карантината | StandartNews.com

 

Правителствата на Европа започнаха да гледат отвъд фазата на карантината в битката срещу Covid-19, докато САЩ влязоха в  "седмица подобна на Пърл Харбър", а Япония се подготвя да обяви извънредно положение, пише британският Гардиън.

Германия в понеделник съобщи за четвъртия си пореден спад в ежедневните случаи и огласи списък с правителствени мерки, които ще позволят на обществения живот да се възобнови постепенно след края на блокадата на страната, насрочена за 19 април.

Мерките включват задължение за носене на маски на обществени места, ограничения за публични събирания и механизми, позволяващи моментално проследяване на хората, с които са контактували заразените. Очаква се това да позволи на училищата да отворят отново по регионите,  а граничният контрол да бъде облекчен.

Междувременно Австрия стана първата страна от ЕС, която обяви публично плановете си за вдигане на ограниченията от 14 април с отваряне на малки магазини с площ до 400 кв.м при спазването на строги изисквания

Ако графикът на правителството върви по план, по-големите магазини биха могли да отворят отново на 1 май, а хотели, ресторанти и други услуги - от средата на май, каза премиерът Курц, добавяйки, че "всичко ще зависи" от това дали хората продължават да спазват правилата за социална изолация тази седмица.

Австрия и Германия ще разчитат на приложения за мобилни телефони, за да проследяват движението на гражданите и да ги предупреждават за всякакъв потенциален риск от инфекция. Подобно приложение се подготвя и за цяла Европа със същата цел.

Испания, която регистрира втората най-висока смъртност на Covid-19 в света досега след Италия, отчита четвърто поредно ежедневно намаление на дневните си смъртни случаи, както и спад в болничните приеми.

Строгите правила за изолация, въведени на 14 март, ще останат в сила до 26 април, но правителството обяви, че планира да разшири тестовете за коронавируси, за да включи хора без симптоми като първа стъпка към бавно облекчаване на режима на карантина.

"Подготвяме се за деескалация на ситуацията, при която ще бъде много важно да знаем кой е заразен", каза външният министър Аранча Гонзалес Лая.

Италия в неделя съобщи за 525 случая за един ден, което е най-ниското ниво за последните две седмици. " Кризата достигна плато и започна да се спуска", каза Силвио Брускаро, ръководител на най-висшия институт в здравеопазването в Италия. И добави: "Ако това се потвърди, трябва да започнем да мислим за втората фаза."

Министърът на здравеопазването Роберто Сперанса заяви за „Република“, че предстоят трудни месеци, а "нашата задача е да създадем условия за живот с вируса, поне докато не пристигне ваксина“.

Дневната смъртност във Франция също падна в неделя на 357 случая от 441 в предходните 24 часа. Министерството на здравеопазването каза, че приемът в болниците намалява, но предупреди хората, че е важно да продължат да спазват строгите мерки за изолация.

Според университета Johns Hopkins вирусът вече е достигнал повече от 210 страни и територии по целия свят, заразявайки 1,28 милиона души на планетата и убивайки повече от 70 000. Почти половината от населението на света живее под някаква форма на заключване.

Но ако извивките в Европа се сплескат, на други места няма признаци за пречупване на кривите. Японският премиер Шинзо Ейб каза в понеделник, че правителството планира да обяви извънредно положение. Натискът върху правителството се увеличи, тъй като Токио обяви рекордни 148 нови случая в неделя, последвани от още 83 в понеделник.

51 африкански страни докладваха за 9198 случая на Covid-19 и 414 смъртни случаи, а президентът на Южна Африка призова за единство и мащабно усилие за помощ.

Траоекториятга на заразата за Иран бележи постепенно упадък, каза правителството, но предупреди, че болестта далеч не е под контрол.

Индонезия записва най-големия си ежедневен скок в случаите, с 218 заразени в понеделник, а Филипините регистрират бум от 414 нови инфекции.

С общо 336 000 потвърдени случая, САЩ е най-страдащата страна - около два пъти повече хора на ден умират в Америка, отколкото в Испания и Италия.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че "започва да вижда светлина в края на тунела". Но Антъни Фауси,  директор на Националния институт за алергии и инфекциозни болести каза, че "предстои седмица, тежка като по времето на Пърл Харбър“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай