Европа чака Дядо Коледа на 27 декември

Как ще празнуват на Стария континент

Европа чака Дядо Коледа на 27 декември | StandartNews.com

В очакване на ваксинацията срещу Covid-19 от 27 декември Европа се подготвя за коледните празници в извънредна ситуация на ограничителни мерки и препоръки да не се пътува и контактува с много хора.

Чехия обяви още преди празниците, че от неделя въвежда още по-строги ограничения срещу разпространението на коронавируса. Затварят се всички магазини извън тези за хранителни стоки и се въвежда по-строг вечерен час, обяви министърът на здравеопазването Ян Блатни.

В Италия група, представляваща жертвите на пандемията в страната, ще съди правителството за 100 милиона евро обезщетение. Делото е заведено от името на 500 души, загубили близки. Искът е насочен срещу министър-председателя Джузепе Конте и министъра на здравеопазването Роберто Сперанца.

Германия регистрира нов черен рекорд починали във връзка с коронавируса - 962-ма. Затова здравният министър Йенс Шпаан призова:

"Поведението ни по Коледа ще определи положението в болниците след празниците. Така че моля ви, ограничете контактите, колкото и да е трудно".

В Сърбия масовата имунизация срещу Covid-19 с ваксината на американската компания "Пфайзър" и германския ѝ партньор "Байонтех" ще започне утре, обяви президентът Александър Вучич.

В Швейцария ваксинацията започна днес.

Съединените щати са поръчали допълнителни 100 милиона дози от ваксината на "Пфайзър" и "Байонтех" и така са удвоили количеството.

Утре стартира ски сезонът в австрийските Алпи само за австрийски граждани, с изключение на курорта Ишгл, станал известен в началото на пандемията като мястото, от където вирусът се разпространи из цяла Европа.

Според представител на курорта причината за отложения старт е близостта с Швейцария и възможността да се карат ски на територията на двете съседни държави.

„Не можем да гарантираме, че ще се спази изискването за карантиниране, след като скиорите са карали в Швейцария и са се върнали на австрийска територия“, обясни Андрас Щайбл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай