Ето защо е паднал боингът в Индонезия

Не турбуленция, а повреда в двигателя е причината, според разследването

Ето защо е паднал боингът в Индонезия | StandartNews.com

Причината за катастрофата в Индонезия на пътническия Boeing 737-524 на Sriwijaya Air може да е неизправност в системата за управление на двигателя и опит на екипажа да я поправи. РИА Новости съобщи за това, като се позова на Wall Street Journal.

Според източници, запознати с хода на разследването на самолетната катастрофа, от записите от черната кутиястава ясно, че пилотите са се сблъскали с отказ на апарат в един от двата двигателя, който контролира редица параметри на полета на самолета. Екипажът обаче не изключва системата, както трябва да бъде според инструкциите, а се опита да възстанови нейната работа. Това може да причини дисбаланс в натоварването на двигателите и да усложни управлението на самолета, пише вестникът.

Отбелязва се също така, че самолетите Boeing 737 са в състояние да летят безопасно с един работещ двигател, а пилотите са обучени да действат в такива ситуации.

По-рано беше съобщено, че причината за самолетната катастрофа може да бъде преминаването през гръмотевичен фронт, в резултат на което той се оказва в зона на силна турбуленция. Оказа се, че по време на излитането облаци са били видими в радиус от 15 километра, наблюдавани са обилни валежи и гръмотевична буря. Видимостта към този момент е около два километра, което не пречи на излитането и кацането.

Самолетът на индонезийската авиокомпания Sriwijaya Air, пътуващ от Джакарта до Понтианак, изчезна от радара на 9 януари, четири минути след излитането. По-късно стана известно, че самолетът е паднал във водата. Съобщава се, че на борда са били 62 души, включително десет деца. Няма оцелели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай