ЕС скръцна със зъби на Мъск преди интервюто с Тръмп

Тиери Бретон изпрати писмо на собственика на X

ЕС скръцна със зъби на Мъск преди интервюто с Тръмп | StandartNews.com

Европейският комисар по въпросите на цифровите технологии Тиери Бретон предупреди Илон Мъск, собственик на X, преди интервюто на живо с Доналд Тръмп. Той му напомни за задълженията му за модериране в социалната мрежа, за да се избегне "разпространяването на опасно съдържание".

В писмо, изпратено до американския милиардер, копие от което бе получено от АФП, Тиери Бретон му напомня за задълженията му съгласно новото европейско законодателство за цифровите услуги (DSA), като подчертава по-специално, че това изискване за модериране се отнася за всички потребители на X, "включително и за вас".

Илон Мъск, който купи социалната мрежа през 2022 г., има повече от 193 милиона абонати.

Свикнал с подстрекателски послания срещу американските демократи, милиардерът трябва да интервюира на живо в X тази вечер кандидата за президент на Републиканската партия, когото силно подкрепя. Този обмен "ще бъде достъпен и за потребителите (на X) в рамките на ЕС", посочва Тиери Бретон в писмото си, предаде БГНЕС.

"Аз и моите отдели ще бъдем изключително бдителни по отношение на всякакви нарушения на законодателството и няма да се поколебаем да използваме всички инструменти, с които разполагаме, включително временни мерки, ако е необходимо, за да защитим европейските граждани", продължава Бретон.

DSA задължава всички онлайн платформи да създадат система за докладване на проблемно съдържание и да действат "незабавно", за да премахнат всяко незаконно съдържание или да направят достъпа до него невъзможен, веднага щом узнаят за него.

След като купи Twitter, Елон Мъск извърши масови съкращения, които унищожиха екипите за модериране на социалната мрежа.

През декември Брюксел започна официално разследване на социалната мрежа X по подозрение, че не е изпълнила задълженията си в борбата с дезинформацията.

По-специално Европейската комисия посочи с пръст малкия брой модератори и неефективната система за докладване на незаконно съдържание. По това време социалната мрежа увери Комисията, че остава "ангажирана със спазването на разпоредбите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай