ЕС със сензационен удар по Русия

Нов пакет от санкции

ЕС със сензационен удар по Русия | StandartNews.com

Европейският съюз одобри нов пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Този път те са насочени към изключително доходоносния газов сектор на страната, съобщава „Политико“. Някога смятани за невъзможни, тези санкции могат значително да пресушат парите, които Москва налива във войната с Киев.

Решението беше постигнато след ожесточена опозиция от страна на Германия и Унгария, които от седмици бавят постигането на съгласие относно новите санкции.

Мерките няма да ударят по-голямата част от доставките на руски втечнен газ за ЕС. Вместо това те предвиждат забрана за препродаването му от Европа навън, след като бъде доставен.

Това е повратен момент за Европейския съюз. Откакто Владимир Путин разпореди масова инвазия в Украйна през февруари 2022 г., съюзът не посмя да наложи санкции върху руския газов сектор. Това не се случи дори когато бяха наложени стриктни глоби за експорт на петрол и въглища. С течение на времето стана ясно, че действията на ЕС не са достатъчни и така се стигна до предложението новите санкции да бъдат насочени към газовия сектор.

Седмици наред Унгария заплашваше да наложи вето върху новия пакет мерки, което беше очаквано. Опозицията от страна на Берлин дойде като изненада, посочват от „Политико“, предава bTV. Техните притеснения са по-скоро насочени към новите задължения на европейските експорт компании.

Сега ЕС обсъжда дали да не наложи подобни санкции и върху Беларус – задна врата за внасяне на стока от Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Иванов
преди 3 месеца

Да но трябва търговията на ЕС НАТО и САЩ както военна така и индустрия да се забрани за трети страни които със сигурност поддържат връзки с Москва Пекин иран индия сев.корея,и други включ.и Брикс,да се споделят технологии и други само така ще се усетят санкциите силно върху москва.а другия начин в разполагането на ядрено оръжие в Украйна и насочено към Москва и Беларус и заплахата за използване ако режима в Кремъл не спре веднага и се изтегли от окупираните територии и Крим.

Откажи
Иван
преди 3 месеца

Ти нормален ли си или ти е омръзнал живота и искаш да умреш? О,забравих,у Росия няма ядрено оръжие.

Откажи
Бобо
преди 3 месеца

Много плитко . Почти некомпетентно е вашето присъствие Иван. Погледнете периода 1976-1980 до 1989 г. И направете равносметка.

Откажи