ЕС реши за COVID-сертификатите

Европейската комисия ще осигури поне 100 милиона евро за изследвания

ЕС реши за COVID-сертификатите | StandartNews.com

Преговарящите от Европейския парламент и Съвета на ЕС постигнаха предварително споразумение за въвеждането на удостоверение за преболедувалите, ваксинираните и изследваните за COVID-19. Това съобщи пресслужбата на ЕП.

Удостоверението няма да бъде предварително условие за свободно движение в ЕС и няма да е документ за пътуване.

Европейската комисия ще осигури поне 100 милиона евро за изследвания, за да се намалят сегашните цени на взимането на проба.

Държавите от ЕС се очаква да не налагат допълнителни ограничения за пътуване, като карантина или изследване, освен ако това не е необходимо за опазване на общественото здраве и като се вземат предвид научните данни, включително от Европейски център за предотвратяване и надзор на заболяванията.

Предвижда се държавите от ЕС да приемат удостоверенията, издадени в други европейски страни за ваксинираните с препарат, разрешен за употреба от Европейската агенция по лекарствата. Държавите ще решават дали да приемат удостоверения, издадени в други страни от ЕС за ваксинирани с препарати, одобрени от Световната здравна организация за спешна употреба.

Постигнатата договореност подлежи на потвърждение от парламентарната комисията по граждански свободи на 26 май и от ЕП в началото на юни. След това ще бъде необходимо одобрение и от Съвета на ЕС, се уточнява в съобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай