ЕС: Повече пари за Афганистан, за да няма нова мигрантска вълна

България води разговори с Европейската комисия за допълнителна финасова помощ

ЕС: Повече пари за Афганистан, за да няма нова мигрантска вълна | StandartNews.com

България води разговори с Европейската комисия за допълнителна финасова помощ заради увеличения миграционен натиск към страната ни през последните месеци. Това съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов. Той участва в извънредната среща на министрите на вътрешните работи от Евросъюза в Брюксел. На заседанието беше решено Европейският съюз да увеличи финансовата подкрепа за народа на Афганистан. Брюксел се надява да предотврати нова мигрантска вълна чрез повече средства за най-уязвимите групи афганистанци, както и за съседните на Афганистан страни.

Трябва да се работи и за това ситуацията в Афганистан да не доведе до нови терористични атаки в Европа.

На срещата стана ясно, че част от държавите не желаят да приемат бежанци от Афганистан. Вътрешните министри обещаха и допълнителна подкрепа от "Фронтекс" за страните с външни граници на ЕС като България.

"Никой не може да направи прогноза какво ще се случи в Афганистан, защото нещата се пременят всеки ден и час. Важно е да видим какво да направим, за да избегнем хуманитарна криза, защото само така ще предотвратим мигрантска вълна. Затова трябва да продължим да подкрепяме населението на Афганистан", каза Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи, предаде БНТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай