ЕС отпуска E540 млрд. за последиците от пандемията

Това стана ясно след онлайн заседанието на Европейския съвет,

ЕС отпуска E540 млрд. за последиците от пандемията | StandartNews.com

ЕС отпуска 540 млрд. евро за справяне с последиците от пандемията. Това стана ясно след онлайн заседанието на Европейския съвет, в което участва премиерът Бойко Борисов.

„С новата пътна карта за възстановяване искаме да вдъхнем оптимизъм”, заяви Борисов. „Към днешна дата 7,5% от БВП е заминал. Кризата дойде асиметрично”, коментира премиерът на специален брифинг. И допълни: "В ЕС тече спор дали да се дават грантове или кредити. Страните с по-слаба икономика искат грантове, а страните със стабилни икономики предлагат да се дават кредити на нуждаещите.". 

„Само като единна Европа можем да излезем от кризата", каза още премиерът. „На 6 май е следващото заседание, тогава ще предоговаряме финансовата рамка”, съобщи още премиерът.

Той обяви и следната икономическа мярка за малкия бизнес у нас - 173 милиона, които са взети от други европейски програми. По думите му кандидатстването ще става по електронен път, при максимално облекчена процедура, а над 20 000 фирми ще могат да се възползват. Мярката ще бъде стартирана в началото на май.

„Надяваме се към юли да влезем в чакалнята на еврозоната”, каза още премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай