ЕС: Една година зелен паспорт

Това е предложението на комисията

ЕС: Една година зелен паспорт | StandartNews.com

Страните от Европейския съюз фиксираха на една година срока на действие на регламента за европейски санитарен сертификат, който има за цел да улесни пътуванията в ЕС.

Текстът, приет от посланиците, предвижда регламентът да се прилага 12 месеца от влизането му в сила и Европейската комисия да изготви доклад за оценка на прилагането му три месеца след края на 12-месечния срок.

Намерението е подготвяният регламент да улесни пътуванията на европейските граждани, които са в състояние да докажат, че са били ваксинирани срещу Covid-19, че са си направили PCR тест или бърз антигенен тест, или че са придобили имунитет след заразяване с коронавируса.

"Употребата на зеления цифров сертификат с цел неприлагане на ограниченията следва да остане отговорност на страните - членки", се казва в изменения текст.

Зеленият цифров сертификат ще се прилага за 27-те страни от ЕС, както и за страните, които не членуват е ЕС, но са част от Шенгенското пространство.

Този сертификат "е много важен за нашите граждани, за нашите общества и за възстановяването на нашите икономики", заяви португалският премиер Антониу Коща, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай