Ердоган заплаши Европа с бежанци

Само сирийците, настанени в Турция, са над 3,5 милиона

Ердоган заплаши Европа с бежанци | StandartNews.com

Турският президент Ердоган настоя за отпускането на средства във връзка с бежанците, като заплаши да пусне нова вълна бежанци към Евросъюза, ако страната му не получи допълнителна международна помощ. Ердоган заяви решимост страната му да започне изграждане на зона за сигурност в Сирия до края на септември. Само сирийците, настанени в Турция, са над 3,5 милиона и Анкара настоява за създаване на зона за сигурност в Сирия, където да предислоцира 1 милион души.

Турският лидер посочи рисковете от граничния с Турция сирийския анклав Идлиб, където са блокирани три милиона души, както и наплива от Афганистан. Той изтъкна, че за осем години страната му е похарчила 40 милиарда долара за сирийските бежанци и е получила от Европа едва три милиарда евро.

Споразумение от 2016 година предвижда връщане в Турция на мигранти, проникнали нелегално в Гърция, в замяна на европейска финансова помощ. Еврокомисията посочи днес, че досега са преведени на Анкара 5,6 от договорените 6 милиарда евро, а остатъкът ще бъде предоставен скоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай