Ердоган: Вотът в Истанбул – организирана корупция

Президентът нарече решението на ВИК за отменяне и повторение на вота в Истанбул "важна стъпка в укрепването на демокрацията" на страната

Ердоган: Вотът в Истанбул – организирана корупция | StandartNews.com

Искрено вярваме, че на изборите в Истанбул е имало организирана корупция, пълна нелегитимност и нередности, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в първия си коментар след решението на Висшата избирателна комисия (ВИК) вчера да анулира местните избори в Истанбул и да наложи тяхното повторение, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ердоган говори на редовното седмично заседание на парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Президентът нарече решението на ВИК за отменяне и повторение на вота в Истанбул "важна стъпка в укрепването на демокрацията" на страната.

Това решение представлява "най-правилната стъпка, която ще укрепи нашата воля като политици да търсим решения на проблемите в рамките на демокрация и законност, да оставим на народната воля правото да отсъди", смята Ердоган.

"Разглеждаме това решение, което ще направи така, че сянката над изборите в Истанбул да бъде премахната, като важна стъпка към укрепване на нашата демокрация", подчерта той.

За победител на изборите в Истанбул на 31 март бе излъчен кандидатът на опозиционния алианс Екрем Имамоглу. ПСР оспорва изборните резултати, аргументирайки се с установени нередности, и вчера ВИК прие иска за анулиране и повторение на изборите в Истанбулската голяма община със седем срещу четири гласа.

Ердоган заяви днес, че дори и ВИК да бе взела противоположното решение, ПСР е щяла да се съобрази с решението.

Опозицията обаче критикува избирателната комисия, че се е огънала под натиска на управляващите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай