Ердоган гони 10 посланици, включително на САЩ, Германия и Франция

Причината е призивът им за освобождаване на турския меценат Осман Кавала

Ердоган гони 10 посланици, включително на САЩ, Германия и Франция | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е наредил на министерството на външните работи да обяви за персона нон грата 10 посланици, сред които тези на САЩ, Германия и Франция, заради призива им за освобождаване на турския меценат Осман Кавала, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

"Дадох необходимата инструкция на нашия външен министър. Поисках да обяви тези 10 посланика за персона нон грата възможно най-скоро", заяви Ердоган на митинг в западния град Ескишехир, информира ДПА.

Агенцията посочва, че към момента остава неясно дали казаното от Ердоган ще доведе до прогонване на дипломатите.  

В понеделник посолствата на десет страни разпространиха в социалните мрежи изявление, в което призоваха за освобождаването на Кавала, като заявиха, че продължаващият процес срещу него и арестът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция. Посланиците на тези страни - САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия, бяха извикани в турското външно министерство да дадат обяснения във вторник.

На призива Ердоган отговори в четвъртък с думите: "Той (Кавала) не може да бъде освободен, защото "убийците и терористите" не са на свобода в тези западни страни".

Осман Кавала беше арестуван първоначално във връзка с протестите за парка Гези през 2013 г., като по-късно обвиненията срещу него бяха разширени и сега включват шпионаж и опит за сваляне на правителството по време на опита за преврат през 2016 г.

Кавала отхвърля тези обвинения. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай