ЕП гласува за председател в сряда

Първото заседание на новоизбрания ЕП във вторник ще бъде ръководено от досегашния председател Антонио Таяни

ЕП гласува за председател в сряда | StandartNews.com

Новият председател на Европейския парламент ще бъде избран в сряда, съобщи днес пресслужбата на институцията. Гласуването ще бъде тайно и с бюлетини. Изборът на председател ще бъде последван от определянето на 14 негови заместници и петима квестори на ЕП. Също за сряда е насрочено гласуване на състава на парламентарните комисии.
Първото заседание на новоизбрания ЕП във вторник ще бъде ръководено от досегашния председател Антонио Таяни. До избирането на нов председател евродепутатите не могат да приемат решения, затова във вторник ще бъдат назначени само отговорници за насроченото в сряда гласуване. До вторник сутрин се очаква парламентарните групи да внасят предложенията си за нов председател.
В сряда всеки кандидат ще има по пет минути за изказване пред своите колеги. Изборът може да приключи с първия кръг на гласуване, ако някой от издигнатите получи над половината гласове. В противен случай гласуването продължава до три кръга, като между първото и второто, и между второто и третото гласуване могат да бъдат издигани още имена. В евентуален четвърти кръг ще се гласува за двамата получили най-голяма подкрепа кандидати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай