Експерти на ООН настояват за отмяна на присъдата на алжирската поетеса Джамила Бентуис

Излязоха с остра декларация в нейна подкрепа

Експерти на ООН настояват за отмяна на присъдата на алжирската поетеса Джамила Бентуис | StandartNews.com

Алжирският апелативен съд да отмени присъдата лишаване от свобода на Джамила Бентуис, поетеса, свързана с протестното движение "Хирак", настояват експерти на ООН. Те публикуваха днес специално свое изявление по случая на Бентуис. 

В него се изразява огромно възмущение от репресивните действия на алжирското правителство, което арестува хората, осмелили се да оспорят политическото статукво.

"Възмутени сме от практиката на правителството, която има за цел да заглуши политическото протестно движение чрез произволно арестуване на хора, които се осмеляват да се изправят и да говорят", заявиха експертите. 

Те изразиха дълбока загриженост относно продължаващото задържане на Бентуис, присъдата й от две години затвор и глобата от 100 000 алжирски динара, наложена й миналия юли заради участието й в социалното протестно движение "Хирак".

Обвиненията срещу Бентуис са свързани с художествено изразяване

Експертите подчертаха, че обвиненията срещу Бентуис изглежда произтичат директно от упражняването на свободата на изразяване, особено чрез нейното изкуство. "Призоваваме Апелативния съд да отмени присъдата й и да я освободи от всички обвинения, които противоречат на международното право", заявиха експертите.

Бентуис е отявлен участник в движението "Хирак", което се появи през 2019 г. в отговор на оставката на бившия президент Абделазиз Бутефлика. Нейните патриотични стихове и песни, които резонират с исканията на протестиращите, придобиха значителна популярност в социалните медии и в публичните рецитали, особено в Париж.

Смразяващ ефект върху свободата на изразяване

Експертите предупредиха, че осъждането на артист само за изразяване на обществени притеснения създава смразяващ ефект върху цялото население. "Недопустимо е артист, който говори открито по обществени въпроси, да бъде съден по обвинения в умишлено разпространение на фалшиви или злонамерени новини, които могат да навредят на сигурността или обществения ред", предупреждават те.

Те също така се позоваха на предишни доклади, описващи продължаващите репресии и сплашване на лица и организации, критични към правителството, включително движението "Хирак". 

Тези доклади включват конкретни препоръки за оттегляне на обвиненията срещу хората, които упражняват законните си права.

Притеснения относно обвиненията в тероризъм

Първоначалните обвинения срещу Бентуис включват твърдения за подкопаване на националната цялост и принадлежност към терористична организация. Експертите предупредиха, че преследването й за тероризъм по член 87 и други престъпления срещу националната сигурност може сериозно да подкопае свободата на изразяване и сдружаване в Алжир. Това може да засегне особено артистичната общност, алжирците в чужбина и гражданското общество като цяло.

"Силно се надяваме, че Алжир ще спази международните си задължения да гарантира правото на свобода на изразяване в страната, когато жалбата на г-жа Бентуис бъде решена пред Съдебния съвет на Алжир на 2 октомври", заявиха експертите.

Експертите на ООН са разговаряли с алжирското правителство по този въпрос и в момента очакват отговор.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
0 Коментара
jolyred
преди 43 минути

Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може--- https://come.ac/manx

Откажи